امروزه متخصصین جذب و استخدام باید مانند متخصصین حوزه فروش و بازاریابی فکر کنند. درست است که شرح وظایف این دو حوزه کاملاً با یکدیگر متفاوت است اما نتایج مورد انتظار از هر دو (جذب، تبدیل و بستن قرارداد) یکسان است. وقتی به محبوبیت قیف استخدام و تأثیر آن توجه کنیم، این شباهت کاملاً مشهود است.
یکی از مدلهای موفق در دنیای بازاریابی حرفهای، قیف بازاریابی است که به تلاشهای مجموعه درزمینه بازاریابی جهت میدهد. در مدل قیف بازاریابی گفته میشود که شما قادر نیستید روی همه مخاطبان به یک اندازه تأثیرگذار باشید. یک مشتری باید مراحلی را بگذراند تا از «مخاطب هدف» به «مشتری وفادار» تبدیل شود. یعنی شما ابتدا مخاطبان بسیاری دارید ولی نهایتاً از آن تعداد بسیار، موفق میشوید یک یا چند مشتری ثابت برای خود جذب کنید.
درست مانند قیف بازاریابی، قیف استخدام نیز میتواند کل فرایند استخدام را هدایت کند. در هر مرحله از قیف استخدام، تعداد متقاضیان کاهش مییابد تا زمانی که تصمیم استخدام گرفته شود. هدف کلی از ترسیم قیف استخدام ایجاد یک فرایند سیستماتیک برای جذب، پرورش و استخدام استعدادها است. قیف استخدام به متخصصین جذب و استخدام کمک میکند تا:
- فرایند پیچیده استخدام را به مراحل تعریفشده، تقسیم کنند.
- برای هر مرحله استراتژی و وظایف اختصاصی تعریف کنند.
- اثربخشی هر مرحله از قیف را ارزیابی و بهینهسازی کنند.
- کانالها یا تکنیکهایی که در هیچ مرحلهای کاربرد ندارند را حذف کنند.
مراحل قیف استخدام
1- آگاهی
مرحله آگاهی در قیف استخدام در مورد جلبتوجه متقاضیان شغلی و اطمینان از شناخت برند کارفرمایی است. امروزه انتشار آگهی استخدام در سایتهای استخدامی، برای جذب استعدادها کافی نیست، برای جلبتوجه متقاضیان باید در مورد برند کارفرمایی آگاهی ایجاد کنید. ایجاد آگاهی در مورد شرکت و موقعیت شغلی به متقاضیان کمک میکند تا تشخیص دهند که آیا شرکت شما برای آنها جای مناسبی است یا خیر.
طبق گزارشی از لینکدین، 75 درصد از متقاضیان، برند کارفرمایی را بهعنوان عامل اصلی در بررسی شغل جدید ارزیابی میکنند.
فعالیتهای کلیدی در مرحله آگاهی
-
-
- ارتقا نام برند کارفرمایی
- حضور فعال در رسانههای اجتماعی
- شبکهسازی با متقاضیان منفعل (کسانی که خودشان به دنبال شغل نیستند)
-
2- جذب
همه افرادی که با سازمان شما آشنا هستند، برای همکاری با شما درخواست نمیدهند. در این مرحله باید بهترین استراتژیهای بازاریابی استخدامی را بهکار گیرید تا شغل را برای متقاضیان جذاب نشان دهید. بهعبارت دیگر، این مرحله بر فرصتهای شغلی خاصی که باید پر شوند، تمرکز دارد و هدف آن جذب متقاضیان واجد شرایط از طریق یکی از کانالهای ارتباطی است.
فعالیتهای کلیدی در مرحله جذب
-
-
- نوشتن شرح شغل و آگهی استخدام قانعکننده
- انتشار آگهی استخدام در بسترهای مناسب
- خلاقیت در نحوه شناسایی متقاضیان شغل
-
3- درخواست
مرحله درخواست در قیف استخدام جایی است که نتیجه کارهایی که در دو مرحله قبل انجام شده، مشخص میشود. در این مرحله، متقاضیان شغلی علاقهمند، برای موقعیت شغلی درخواست داده و مراحل درخواست را طی میکنند. هدف، دریافت بیشترین درخواست از جانب متقاضیان واجد شرایط است. توجه به «تجربه متقاضی» در این مرحله اهمیت بالایی دارد.
فعالیتهای کلیدی در مرحله درخواست
-
-
- حذف مراحل غیرضروری از فرایند درخواست شغلی
- بهینهسازی فرآیند برای دستگاههای تلفن همراه
- خودکار سازی ارسال ایمیلهای دریافت نتیجه
-
4- پیش انتخاب یا غربالگری
مرحله پیش غربالگری قیف استخدام، جایی است که شما شروع به ارزیابی و نشانهگذاری کاندیدای واجد شرایطی میکنید که میخواهید بیشتر درباره آنها کاوش کنید. هدف این مرحله حذف تمامی متقاضیانی است که حداقل شرایط لازم برای پذیرش نقش را ندارند.
فعالیتهای کلیدی در مرحله غربالگری
-
-
- غربالگری رزومهها برای شناسایی متقاضیان برجسته
- اطمینان از داشتن یک ATS با کیفیت
- انتخاب داوطلبانی که به مرحله بعدی قیف استخدام راه پیدا میکنند.
-
5- مصاحبه
مرحله مصاحبه عملیترین مرحله در قیف استخدام و بهترین فرصت برای شناسایی فرد مناسب است. این مرحله معمولاً شامل مصاحبه مدیر استخدام و مصاحبههای ثانویه با سایر اعضای تیم یا مدیریت ارشد است.
فعالیتهای کلیدی در مرحله مصاحبه
-
-
- استفاده از مصاحبههای ساختاریافته
- استفاده از کارت امتیازی مصاحبه برای اطمینان از ارزیابی یکسان متقاضیان
- تشکیل کمیته استخدام
-
6- استخدام
استخدام آخرین مرحله قیف استخدام است. وقتی فرد مناسب را انتخاب کردید، وقت آن است که به او پیشنهاد کاری بدهید.
فعالیتهای کلیدی در مرحله استخدام
-
-
- تصمیم گیری برای استخدام بر اساس نظرات کمیته استخدام
- تنظیم یک دعوت نامه شغلی جذاب برای متقاضی منتخب
- توافق نهایی درباره حقوق، مزایا، مرخصی و …
-